Už jsi slyšela o omega-3 a omega-6 mastných kyselinách? Věděla jsi, že jedny jsou zdraví prospěšné a ty druhé mají tendenci někdy dokonce škodit? Pokud ti na tvém zdraví záleží, ale z přemíry různých informací ti jde hlava kolem, jsem tu pro tebe :). V tomto článku ti jasně a přehledně vysvětlím to nejdůležitější, co bys o omega-3 a omega-6 měla vědět.
Omega-3: tvůj lékař i pomocník
Omega-3 patří mezi esenciální polynenasycené mastné kyseliny. Naše tělo si je bohužel neumí vyrobit samo, takže je musíme přijímat ve stravě. Existují ve třech formách - ALA (alfa-linolenová kyselina), EPA (eikosapentaenová kyselina) a DHA (dokosahexaenová kyselina).
Omega-3 by měly být stěžejní složkou našeho jídelníčku. Pomáhají totiž tělu bojovat se záněty v těle, což je v dnešní náročné době, kdy mnozí z nás bojují právě s chronickými záněty, opravdu důležité. S čím dalším nám omega-3 pomohou?
Přínosy pravidelné konzumace EPA a DHA (omega-3):
- Podporuje správnou mozkovou funkci
- Snižuje krevní srážlivost
- Posiluje zdraví srdce
- Posiluje imunitní systém
- Má protizánětlivý efekt
- Tlumí deprese
- Pomáhá snižovat obezitu
- Podporuje zrak
- Podporuje tvorbu a regeneraci svalů
- Podporuje kvalitní spánek
V těhotenství je DHA klíčová pro správný vývoj mozku a zraku u nenarozených dětí a kojenců.
V jakých potravinách najdeš omega-3 kyseliny?
- ALA - lněný olej, dýňová, chia a konopná semínka, vlašské ořechy, řepkový olej, méně v sóji, olivovém oleji či pšeničných klíčcích
- EPA a DHA - tučné mořské ryby (makrely, losos, sardinky aj.), rybí olej, mořské řasy
Jak sama vidíš, při dnešním stylu stravování s přemírou průmyslově zpracovaných potravin je takřka nemožné získat dostatečné množství těchto zdraví prospěšných látek z přirozených zdrojů. Není tak překvapením, že většina populace trpí jejich nedostatkem.
Jak doplnit omega-3?
Kromě pravidelné konzumace ryb je důležité zvolit i správnou suplementaci. Doporučené denní množství omega-3 je sice individuální, ale 500 mg denně by mělo být dostačující. U doplňků stravy i ryb je všem velmi důležité dbát na zdroj a kvalitu. Potraviny by měly být ideálně v bio kvalitě a ryby volně lovené. Doplňky stravy bys měla vybírat organické, bez chemie a různých pojiv. Nejlepší volbou k doplnění omega-3 je za studena lisovaný extra panenský olej z tresčích jater.
Za sebe mohu doporučit kvalitní olej z tresčích jater od firmy Rosita anebo Goodie - obě dvě verze najdeš přímo na Goodie, kde si můžeš si vybrat mezi klasickým olejem nebo kapslemi.
Využij také slevu na nákup na Goodie, kterou můžeš uplatnit s mým kódem: domi.
Omega-6: pomocník nebo potížista?
Omega-6 mastné kyseliny jsou typem polynenasycených tuků, které rovněž hrají důležitou roli v našem těle. Hlavními typy jsou LA (kyselina linolová) a ARA (kyselina arachidonová). Tyto kyseliny ve správném množství pomáhají s růstem a vývojem, podporují imunitní systém a jsou součástí buněčných membrán.
V jakých potravinách najdeš omega-6 kyseliny?
- rostlinné oleje (slunečnicový, sójový, sezamový, aj.)
- ořechy a semínka (vlašské ořechy, dýňová a slunečnicová semínka)
- v hojné míře margaríny, majonézy a průmyslově zpracované polotovary
- maso ze zvířat krmených krmivy s vysokým obsahem omega-6
Problém s poměrem omega-3 a omega-6
Nicméně klíčem k jejich prospěšnosti je právě zachování rovnováhy mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami. Pokud tedy přijímáme omega-3 a omega-6 kyseliny v poměru 1:3, je všechno v pořádku. Jakmile se ovšem poměr omega-6 začne zvyšovat, máme zaděláno na problém! A že je tento problém opravdu vážný, o tom vypovídá i markantní nepoměr těchto kyselin, který se vyskytuje až u 90 % naší populace, a to 1:20 ve prospěch omega-6! Příliš mnoho omega-6 a málo omega-3 kyselin spouští zánětlivé procesy v těle a vede k řadě zdravotních obtíží.
Zdravotní následky zvýšené konzumace omega-6:
- Poškození kostí a chrupavek, artritida
- Vysoký krevní tlak, ateroskleróza
- Neurodegenerativní nemoci (Alzheimer, Parkinson)
- Nádorová onemocnění
- Zrychlené stárnutí
- ADHD
Jak snížit příjem omega-6 mastných kyselin?
Pokud chceš zlepšit své zdraví a snížit příjem omega-6 kyselin, vyhýbej se průmyslově zpracovaným potravinám jako je margarín, majonéza a další. Rostlinné oleje nahraď raději přepuštěným máslem ghí, vepřovým sádlem či kokosovým nebo i kvalitním olivovým olejem, které všechny mají nízký obsah omega-6. Při konzumaci masa preferuj maso pocházející z bio chovů a farem.
Jak vidíš, s omega-3 a omega-6 to není tak snadné. Odhadnout množství, které je vhodné a které už není, není jen tak. Když ale budeš dbát na vyvážený jídelníček bohatý na přirozené zdroje potravin v bio kvalitě, vyhneš se průmyslově zpracovaným potravinám a zařadíš do jídelníčku také kvalitní doplňky stravy s omega-3, budeš určitě za vodou!
Sleduj i nadále můj blog nebo sociální sítě a dozvíš se spoustu dalších informací, které ti v tvé cestě za zdravím pomohou.