22 dubna

Vyplatí se platit víc? Proč jsou BIO potraviny opravdu lepší

0  komentářů

Přístupy ke stravování jsou snad jedny z nejvíce si protiřečících oblastí. Když přeskočíme neustále si odporující názory veganství, low carb apod., najdeme tu další mezi výživáři velmi diskutované téma – a tím jsou biopotraviny. Jak to s nimi vlastně je? Je třeba to řešit? V tomto článku ti posdílím můj názor i fakta, aby sis mohla udělat svůj vlastní obrázek.

Co je to BIO a jak ovlivňuje naše zdraví

Označení BIO znamená, že byl daný produkt vypěstovaný postupy ekologického (biologického, organického) zemědělství.

Což znamená že:

  • jsou tyto produkty získávány bez použití umělých hnojiv, chemických postřiků, geneticky modifikovaných organismů (GMO) a výrobků na jejich bázi, které nám mohou škodit,
  • mají díky lepším podmínkám během jejich života/pěstování vyšší množství mikroživin (vitamínů a minerálních látek) a kvalitnější obsah makroživin (bílkoviny, sacharidy, tuky).

Zkrátka vždycky tu byl, je a bude rozdíl, zda si vybereš mléko od vystresovaných krav, které se na sebe mačkají v halách, nemají přirozenou možnost pohybu a pobytu na slunci a dostávají to nejlevnější krmivo, anebo opak – mléko od krav volně chovaných na pastvinách a krmených přirozeným způsobem.

Vyšší cena, ale i vyšší kvalita

BIO potraviny jsou sice dražší než ty běžné, ale současně jsou ve smyslu obsahu živin (větší množství a kvalita) a xenobiotik (menší množství) na lepší úrovni než nebio produkce. Vyšší ceny jsou způsobené zejména většími náklady na produkci a dodržování certifikačních standardů, což zahrnuje například používání přírodních hnojiv a pesticidů, kvalitnější krmení zvířat a zlepšení podmínek pro chov.

Vyšší cenou si tedy platíš za kvalitu potravin, kterou dáváš do svého těla. A to za to stojí. 🙂 

Pokud si nemůžeš dovolit kupovat všechny potraviny BIO, zkus alespoň část. Třeba ty, které jsou nejvíce zatížené pesticidy, viz EWG seznam nejvíce „špinavých“ potravin.

Zjisti si, odkud BIO produkty pochází

BIO produkty a provozovny, které je produkují, jsou sice kontrolovány příslušnými orgány, ale vždy je lepší si o farmě, od které se rozhodneš odebírat potraviny, zjistit trochu více informací. A pokud to není úplně daleko, tak se na ní zajet třeba i podívat.

Přeci jen, když už investuješ dojnásobek peněz, tak chceš mít jistotu, že to padne na úrodnou půdu, no ne? 😊

Pozor: Ne vše, co má označení BIO, je nejlepší

Máme dvě skupiny potravin s označením BIO:

  • Bioprodukt – surovina, která je rostlinného nebo živočišného původu a současně pochází z ekologického zemědělství. Například maso, jablka, mrkev, vejce atp.
  • Biopotravina – je většinou zpracovaným bioproduktem (např. různé sušenky, chipsy, polotovary apod.). Ovšem to, že nese označení bio ještě neznamená, že je to super potravina, kterou je vhodné konzumovat každý den bez omezení (to ostatně není vhodné u ničeho).

Jedno je celistvá potravina, druhá více či méně zpracovaná. I u BIO potravin je důležité volit nejčastěji potraviny, které jsou co nejvíce přirozené a celistvé (tj. bioprodukty). To jsou ty, které našemu tělu dají tu nejlepší výživu! 😉

BIO je super, ale neber to jako dogma

I když je skvělé tyto potraviny v našem jídelníčku preferovat, neznamená to, že musíš jíst jenom celistvé potraviny a všechny v BIO kvalitě.

Já jsem, i přes všechno psané výše o BIO potravinách, stále zastánce zdravého přístupu k jídlu 80/20.

Sem tam – tedy v těch dvaceti procentech – si dám cokoliv, na co mám chuť. Najím se v restauraci, u tchýně, mamky, sama si koupím dortík ke kafi... 😊 Ovšem těch 80 % (domácí vaření, týdenní nákupy do lednice a spíže) se skládá právě z biopotravin nebo alespoň potravin bez zbytečných přídatných látek, protože to podle mě zkrátka má smysl.

A jak to máš ty? Napiš mi do komentářů. ☺️


Mohlo by se ti také líbit

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}